Het Knoops’ Innocence Project werkt momenteel aan ruim 25 zaken waarin mogelijk sprake is van een onterechte veroordeling.
Tot op heden zijn zeven cliënten van het Knoops’ Innocence Project vrijgesproken na herziening.
Persoonsverwisselingszaak
In 2008 werd een cliënt van het Knoops’ Innocence Project veroordeeld tot 188 uur taakstraf voor de smokkel van softdrugs en het rijden zonder rijbewijs. De werkelijke verdachte had ten tijde van zijn aanhouding de naam van onze cliënt opgegeven en door politie, marechaussee en justitie werd de identiteit van de verdachte niet gecontroleerd. Hoewel de werkelijke dader nadien meermaals verklaarde dat hij de identiteit van onze cliënt had gebruikt, werd onze cliënt in 2013 aangehouden en bracht hij 34 dagen in vervangende hechtenis door. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten op voorwaarde dat hij een herzieningsverzoek zou indienen. In 2014 diende het Knoops’ Innocence Project een herzieningsverzoek in dat in 2015 gegrond werd verklaard door de Hoge Raad. Op 24 maart 2017 werd onze cliënt door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vrijgesproken.
Showbizz-moord
In 1984 werd Martien Hunnik veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en TBS (toen nog TBR) voor doodslag op platenbaas Bart van der Laar. Onder grote druk van de politie legde hij een bekentenis af die hij later weer introk. Sindsdien heeft hij altijd gestreden om zijn onschuld aan te tonen. Vanaf 1998 probeerde hij inzicht te krijgen in zijn dossier. Na tussenkomst van het Knoops’ Innocence Project kwam in 2012 aan het licht dat het openbaar ministerie al sinds 2002 in het bezit was van ontlastende informatie, maar die niet naar buiten had gebracht omwille van de privacy van de betrokkenen. Het Knoops’ Innocence Project diende een verzoek tot nader onderzoek in en naar aanleiding van het onderzoek dat hieruit voortkwam, werd de zaak door de Hoge Raad in 2015 heropend en terugverwezen. Op 14 juni 2016 werd Martien vrijgesproken door het gerechtshof Den Haag.
Spelonk-zaak (Bonaire)
In 2006 werden Andy Melaan en Nozai Thomas veroordeeld tot resp. 24 en 8 jaar gevangenisstraf voor de moord op twee broers nabij de vuurtoren ‘Spelonk’ op Bonaire. Onder grote politiedruk bekende Nozai dat hij betrokken was bij de moorden. Andy heeft altijd ontkend. Nieuw onderzoek door het Knoops’ Innocence Project wees uit dat beiden een alibi hadden ten tijde van de moorden en zodoende de moorden niet gepleegd konden hebben. Op 14 november 2013 werden Andy en Nozai in herziening vrijgesproken door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. Over deze zaak verscheen in november 2017 het boek ‘De laatste kamer’.
Ina Post
In 1987 werd Ina Post veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf voor de moord op mevrouw Kolstee. Onder grote druk van de politie bekende ze de dader te zijn, mede doordat werd beweerd dat haar handschrift overeenkwam met het handschrift op gestolen cheques. In 2009 werd de zaak na het vijfde herzieningsverzoek heropend en terugverwezen naar het gerechtshof Den Bosch. Op 6 oktober 2010 werd Ina vrijgesproken en richtte ze het Ina Post Fonds op.
Puttense moordzaak
In 1995 werden Herman Du Bois en Wilco Viets veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor de moord op Christel Ambrosius. Onder grote druk van de politie bekenden ze de moord, maar forensisch bewijs ontbrak: het DNA dat op het slachtoffer werd aangetroffen, matchte niet. In 2001 werd de zaak heropend en terugverwezen naar het gerechtshof Leeuwarden. Op 24 april 2002 werden Herman en Wilco vrijgesproken. In 2008 werd een DNA-match gevonden en in 2011 werd Ron P. veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord.